A mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén - gymsmo.hu

„A mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén” címmel tartanak konferenciát 2013. február 13-án, szerdán Győrben, a Kereskedelmi és Iparkamara épületében.  A konferenciára meghívást és egyúttal előadás megtartására felkérést kapott dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki „Győr-Moson-Sopron megye közlekedési helyzete és jövőképe” címmel a rendezvény nyitó előadását tartja meg 9.30 órától.

Előzmények, háttér: 

Az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében működő Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (HUSK-ETE) keretében támogatást nyújtott „A mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén”  c. projekt megvalósításához. 

A két ország csatlakozása az Európai Unióhoz, a határok jelképessé válása és a két országnak a schengeni övezethez tartozása alapvetően változtatta meg a határ két oldalán élő népesség lehetőségeit a mindennapos kapcsolatok elmélyítésére a másik ország lakosaival és intézményeivel. Ezeknek a relációknak a minőségét befolyásolja az is, hogy a határ két oldalán működő tömegközlekedési hálózatok között milyen intenzitású az együttműködés, fejlesztésükben az összhang. Ezeknek a korábban egymástól független hálózatoknak az összekapcsolása révén ugyanis a határ menti régiókból pezsgő, az áruk, személyek, tőke és gondolatok szabad áramlását elősegítő csomópontok válhatnak.

A projekt keretében legfontosabb célkitűzés, hogy felvázolják azt a közös tömegközlekedés-fejlesztési stratégiát, amelynek megvalósítása révén tovább erősödhetnek a határon átnyúló kapcsolatok nemcsak a közlekedés, hanem az élet egyéb területein is. Ehhez természetesen szükséges a jelenlegi határon átnyúló kapcsolatok, a jövőre vonatkozó általános fejlesztési elképzelések, valamint a már létező és a potenciális tömegközlekedési kereslet feltérképezése.

A projekt eredményes végrehajtása, a későbbi felhasználók igényeit a lehető legjobban tükröző stratégiai javaslat kidolgozásához elengedhetetlen az érintettekkel való megfelelő kommunikáció Ehhez járulhat hozzá a projektet és az érintettek jövőbeni elképzeléseit bemutató nyitó konferencia.

A konferencián a projektet megvalósító kutatóintézetek, az érintett térségek és tömegközlekedési szolgáltatók, oktatási intézmények, valamint a legnagyobb munkaadók képviselői ismertetik a hallgatósággal a magyar-szlovák határ menti régiókban és a határon átívelő tömegközlekedéssel kapcsolatos elképzeléseiket, illetve igényeiket. Szó lesz ezen kívül a határ két oldalán élő lakosság jelenlegi kapcsolatainak intenzitásáról és formáiról is. A meghívottak, azaz a hallgatóság is az érintett térségek önkormányzatainak, oktatási intézményeinek, munkaadóinak és közlekedési szolgáltatóinak és a fejlesztésekben illetékes szervezeteknek és vállalatoknak a képviselői lesznek.

forrás: gymsmo.hu

Határtalanul

A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont a mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén elnevezésű projektnyitó konferenciájának. A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és szlovák partnere az Európai Unión keresztül nyertek támogatást a határon átnyúló programra. A cél, hogy felvázoljanak egy olyan közös tömegközlekedés-fejlesztési stratégiát, ami erősítheti a határon átnyúló kapcsolatokat. A tervek szerint a későbbiekben integrált jegyet és egységes tarifarendszert is kialakítanának a magyar - szlovák határ mentén.