Magyar-szlovák közös stratégiát dolgoznak ki a tömegközlekedésről

Tömegközlekedés-fejlesztési stratégiát dolgoz ki közösen a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a pozsonyi Területfejlesztési Intézet 380 ezer eurós európai uniós támogatásból - mondta Siska Miklós projektvezető az MTI érdeklődésére a programindító rendezvényen szerdán Győrben.

 

A határ menti mobilitás elősegítésére irányuló projektre a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerte el a támogatást a két pályázó intézmény. Az együttműködő partnerek stratégiát alkotnak, megvalósíthatósági vizsgálatot készítenek és akciótervet dolgoznak ki a több mint 600 kilométer hosszú magyar-szlovák határon átnyúló közösségi közlekedési kapcsolatok fejlesztésére - ismertette Siska Miklós.

A projektvezető alapvető problémának tartja, hogy míg a határon belüli tömegközlekedés közszolgáltatási szerződések alapján állami támogatást kap, addig a határon átmenő forgalmak nemzetközinek számítanak, és nem kapnak támogatást. "Ettől kezdve nem lehet versenyezni a személygépkocsival" - mondta.

A határ menti tömegközlekedési stratégia kidolgozása előtt felméréseket készítenek, egyebek között 1300 háztartást kérdeznek meg a határon átnyúló utazási szokásokról, utasszámlálást tartanak a határon átmenő járatokon és úgynevezett megállításos kikérdezést is szerveznek a közutakon. Konzultálnak polgármesterekkel és nagyobb munkáltatókkal. Mindezek nyomán rajzolódik ki egyfajta kép a tényleges igényekről. A szolgáltató cégekkel történő megbeszélések során pedig körvonalazódik az is, miként lehet felépíteni az együttműködést a határ két oldalán szolgáltatók között - mondta a projektvezető.

Szerző: MTI
Forrásvg.hu
 

 

2014. május 29-én Patfürdőn rendezték meg a Transhusk projekt zárókonferenciáját

2014. május 29. napon a szlovákiai Patfürdőn tartották meg a „Mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés révén” elnevezésű projekt zárókonferenciáját.

A rendezvény célja a projekt keretében megvalósított tevékenységek eredményeinek bemutatása, értékelése, valamint a közlekedésfejlesztésben érintett döntéshozók és a határrégióban található települések képviselőinek tájékoztatása volt.

A konferencián elhangzott nyitóbeszédet követően Dr. Denisa Žiláková, a Szlovák Köztársaság Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztériumának képviselője hangsúlyozta a határon átnyúló közösségi kapcsolatok fejlesztését szolgáló fejlesztési projektek fontosságát és sok sikert kívánt a stratégia által megfogalmazott célok megvalósításához.

ŵȽ޹˾