Javulni fognak a Szlovákia és Magyarország közötti kerékpáros kapcsolatok

A határmenti kerékpáros útvonalak fejlesztésre kerülnek, valamint javulnak az autóbusz- és vasúti kapcsolatok is. Továbbá, kijelölésre kerül hamarosan a Vasfüggöny menti kerékpáros útvonal hiányzó szakasza is az Euro-Velo 13 részeként.

Paton (Szlovákia), a TransHUSK projekt konferenciáján jártunk.

 

A délelőtti programban a 2012-ben kezdődött és mára lezárult „Mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén” projekt zárókonferenciája zajlott. A projekt célja a magyar-szlovák határ mentén átívelő forgalom vizsgálata és a térséget kiszolgáló közösségi közlekedés fejlesztési irányainak kitűzése volt. A projekt két nagy partnere a pozsonyi Területfejlesztési Intézet, illetve a budapestiKözlekedéstudományi Intézet. A munka eredményeként a jövőben a két ország közötti autóbusz- és vasúti kapcsolatok javulása várható.

A délutáni programban kaptak helyet "A fenntartható közlekedés fejlesztése az információszolgáltatás és az intermodalitás javításával a magyar-szlovák térségben" projektindító előadásai. A projekt célja, a két ország kerékpáros kapcsolatainak javítása, a határmenti kerékpáros turizmus fellendítése.
Vizsgálat alá vonják a már meglévő kerékpáros létesítményeket, mint például a Duna menti Euro-Velo 6 vonatkozó szakaszát, illetve új nyomvonalak kerülnek kialakításra. Az Euro-Velo 13, Vasfüggöny menti útvonal hazai és déli szakaszainak kijelölése folyamatban van.

Az elhangzott előadások:

  • Nagy Péter (Ister-Granum EGTC) - Az Ister-Granum EGTC kerékpáros fejlesztési elképzelései
  • Csikai Mária (Kerékpáros Magyarország Szövetség) - Biciklis turizmus a magyar-szlovák határ mentén
  • Peter Klucka (Nemzeti Kerékpáros Koordinátor, Pozsony) - A kerékpározás fejlesztése az országban
  • Polgár Tibor (Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.) - A Vasfüggöny kerékpárút projekt - egy jó gyakorlat a Dél-Kelet Európai Keretprogramban
  • Dr. Milan Skyva (IBS, Pozsony) - A szlovák-magyar határ kerékpáros útvonalaianak tervezése és előkészítése

Forrás:  www.kerekparosklub.hu/

Je potrebný rozvoj verejnej dopravy v prihraničných regiónoch

Patince. V Patinciach sa konala záverečná konferencia projektu „Rozvoj verejnej dopravy ako nástroj pre zvýšenie mobility v maďarsko-slovenskom pohraničnom regióne“. Celkovým cieľom programu, ktorý sa začal 1. septembra 2012. a trval osemnásť mesiacov, bol vypracovanie zlúčeného systému verejnej dopravy v slovensko – maďarskom pohraničnom regióne.

Tlačovú konferenciu tohoto stretnutia si môžete pozrieť tu:

http://www.rtvs.sk/tv.programmes.detail/archive/93?date=02.06.2014

http://www.hirek.sk/video/20140605202909/Fejleszteni-kell-a-tomegkozlekedest-a-hatarmenti-tersegben.html